Genomineerde Cultuurprijs 2021

Is 'De Nieuwe Optocht' jouw favoriet?

Genomineerde Cultuurprijs 2021

De Nieuwe Optocht

Met de carnavalsoptocht als uitgangspunt hangen op diverse iconische plekken in Roosendaal kleine installaties waar je met behulp van je mobiele telefoon geluids- en beeldfragmenten kunt ervaren. Deze belichten verhalen van ieder voor wie carnaval veel betekent.

Vanwege de coronamaatregelen kun je zo zelf de optocht wandelen, zodat je het jaarlijkse feest niet hoeft te missen. De fysieke ervaring van het belopen van de optocht in combinatie met de QR-codes die je in uiteenlopende, persoonlijke verhalen meenemen, zijn twee ingrediënten die carnaval in de belangrijkste tijd van het jaar weer voelbaar maken.

Geert Vlieger (podcastmaker), Anne Leijdekkers (beeldend theatermaker) en Iris Frankhuizen (animator) hebben dit project als team ontwikkeld en enorm veel gezien en geleerd over de diversiteit van carnaval in Roosendaal. Een feest met enorm veel gezichten!

Is dit jouw favoriet?

Dit vindt de jury:

Ondanks de herhaaldelijke streep door ons geliefde carnavalsfeest, hebben deze doorgewinterde (jonge) Roosendalers bewezen dat carnaval zich niet zomaar laat afserveren.

Hun Tullepetaonse carnavalshart klopte hard genoeg om de stad een mooi alternatief te bieden voor het gemis van een echte optocht. Creatief en eigentijds weten ze multimedia op een laagdrempelige manier bereikbaar te maken voor de ‘bezoeker’ van de optocht.

Maar eveneens bieden ze hiermee een bijzondere ‘oral history’ van het Roosendaals carnaval die voor de stad bewaard blijft.

Dit is waar cultuur voor staat: verbroedering.

Fotografie: ©  De Nieuwe Optocht  |  Illustratie: ©  Iris Frankhuizen