prijswinnaar
Cultuurprijswinnaar 2020

De Vrouwen
van Wanten

Cultuurprijs Roosendaal 2020

Terugblik op uitreiking 2020! Kijk, luister en beleef.

Kijk, luister en beleef de uitreiking van de Cultuurprijs Roosendaal van vrijdag 20 november 2020.

Ontdek of jouw favoriet met de winst naar huis gaat, geniet van verrassende intermezzo’s én woon de allereerste uitreiking van een gloednieuwe prijs bij: de Oeuvreprijs.

Play Video
Cultuurprijs Roosendaal 2020

Oeuvreprijs voor
Wim Schütz

Een veelzijdig kunstenaar, een bevlogen docent, een man die altijd zijn artistieke instinct volgt. De Roosendaalse slagerszoon Wim Schütz heeft zich ontwikkeld tot een gezaghebbend kunstenaar. Al bijna een eeuw is zijn invloed op vele manieren merkbaar.

Hij geniet landelijke bekendheid en wordt in vakkringen hoog aangeslagen. In onderwerpkeuze is hij vaak dicht bij huis gebleven, met een grote voorliefde voor kleurige mensfiguren in een omgeving zoals je die hier kunt aantreffen. Daarbij is elke lijn trefzeker, elke kleur doet ertoe.

Door zijn brede kennis en onbetwistbare klasse was hij een ideale meester voor elke gezel, een docent die vertrouwen schenkt en nieuwe ideeën aanreikt om een leerling verder te helpen. In zijn geesteskind, de School voor Expressie, heeft hij velen zo de weg gewezen. Daarbij was zijn houding niet schools, maar stimulerend. Zijn leerlingen gunde hij de totale vrijheid. Niets was op voorhand onbespreekbaar of belachelijk.

In zijn werk, invloed en levenshouding kan hij gezien worden als een voorbeeld voor velen.
Om die reden kent de jury van de Roosendaalse Cultuurprijs de oeuvreprijs toe aan Wim Schütz.

Deze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en zal vanaf nu incidenteel onder de naam
“Wim Schützprijs” worden toegekend.

Deze prijs is in 2020 voor het eerst uitgereikt en zal vanaf nu incidenteel onder de naam “Wim Schützprijs” worden toegekend.

Cultuurprijs sinds 2020 ondergebracht bij Stichting Cultuur verbindt Roosendaal

De organisatie van de Cultuurprijs wordt sinds 2020 ondergebracht bij Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal. De nieuwe organisator wil inzetten op een breed gedragen organisatie, uitvoering en realisatie van de Cultuurprijs. Vanwege covid-19 werd het evenement in het najaar van 2020 georganiseerd.

Marijn ten Harmsen van der Beek, voorzitter van Cultuur Verbindt Roosendaal: “Onze stichting stimuleert en investeert in aansprekende culturele activiteiten. Dat de Cultuurprijs nu door de Gemeente Roosendaal bij ons wordt ondergebracht is mede daardoor een logische zet. Wij willen inzetten op een breed gedragen organisatie, uitvoering en realisatie zodat ook het evenement zelf een verbindende coproductie wordt. In het Cultuurhuis zijn bijvoorbeeld vele organisaties/verenigingen gehuisvest die een actieve rol daarbij kunnen spelen. Cultuur Verbindt Roosendaal wil met de Cultuurprijs laten zien dat culturele ontspanning en beleving een belangrijk onderdeel is van de vitale stad. De letterlijke weerslag daarvan uit zich in de publieksprijs.”

Ben Cartens, scheidend juryvoorzitter:  “De Roosendaalse Cultuurprijs was al langer toe aan een organisatorische inbedding die de continuïteit voor de toekomst garandeert. Binnen Cultuur Verbindt Roosendaal is die inbedding gevonden. Andere tijden vragen om andere uitgangspunten en andere  oplossingen, maar een constante factor is, dat de jury – net als voorheen – volledig onafhankelijk haar oordeel vormt.”

Toine Theunis, wethouder cultuur: “De Cultuurprijs is bij uitstek een prijs om de waarde van cultuur in de samenleving te laten zien. Elk jaar ben ik weer verrast door het enthousiasme van de genomineerden en het publiek. Samen zetten ze een mooie avond weg en laten ze zien hoe gevarieerd het culturele veld in Roosendaal is. De prijs wegleggen bij Cultuur Verbindt Roosendaal is dan ook een hele logische. Zij staan midden tussen alle organisaties en cultuurbeoefenaars en weten als geen ander wat er speelt op dat gebied. Ik wens de jury veel succes met het nomineren.  En ik kijk nu al uit naar de verrassende presentaties bij de uitreiking van de Cultuurprijs.

Help jij ons volgend jaar mee?

Meld je aan voor onze werkgroep!

Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal mag de komende jaren de Cultuurprijs organiseren. Dit doen we graag samen en zijn daarom op zoek naar mensen die met ons hier invulling aan willen geven. Help jij ons mee? Het is mogelijk je aan te melden voor de werkgroep door het formulier in te vullen.

Marijn ten Harmsen van der Beek, voorzitter CVR & Wim van Leuven, voorzitter Stichting Roos

Persbericht | overdracht cuma roosendaal

Stichting ROOS draagt de organisatie van de Culturele Manifestatie Roosendaal over aan Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal.

Vanaf 2021 zal Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal de organisatie van de Culturele Manifestatie (CuMa) Roosendaal overnemen van Stichting ROOS. Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal voelt zich geëerd dat Stichting ROOS de organisatie voor dit evenement overdraagt en zal alle mogelijke middelen inzetten om het succes van de Culturele Manifestatie voort te zetten.

Sinds 1989 organiseert Stichting ROOS elk jaar een culturele happening…